Con-Ciencia Sostenible

Desarrollo Sostenible? Tecnologías y Sostenibilidad? Ciudad sostenible y pobreza? Progreso y Cultura? Economía global y Derechos humanos? Ética y globalización? Comentemos...

24 d’abril 2008

Què ha passat i qui en són els responsables????

El delegat del govern a Tarragona demana responsabilitats a Iberdrola i Endesa

El fiscal en cap de l'Audiència Provincial de Tarragona, Xavier Jou, ha obert una investigació per a establir si hi ha indicis de delicte en l'emissió de partícules radioactives a l'atmosfera arran de la fuita que hi va haver al novembre a la central nuclear d'Ascó. La intenció és determinar si es poden demanar responsabilitats tant per la fuita com per la gestió que en van fer els responsables de la central. Ahir, el delegat del govern a Tarragona i primer secretari del PSC del Camp, Xavier Sabaté, va acusar els responsables de la instal·lació d'haver mentit els batlles de la zona.

Sabaté explica al seu bloc que els responsables de la central els van donar dades falses: els van comunicar que hi havia un nivell de radioactivitat 230 vegades inferior al real, i demana al Consell de Seguretat Nuclear que imposi la multa màxima, de 30 milions d'euros, a Iberdrola i Endesa. 'Els caps de l'empresa han de donar la cara i assumir la seva part de culpa com a màxims responsables de la seva organització', diu.

La setmana passada, Greenpeace ja va presentar una denúncia als jutjats contra la central.

Els resultats de les anàlisis que s'han fet als escolars que van visitar la central han donat, per ara, negatiu, tot i que diferents veus afirmen que els exàmens, portats a terme pel Consell de Seguretat Nuclear, no són independents.

Llegit a: vilaweb



Etiquetes de comentaris:

22 d’abril 2008

Conferència Catalana per un Futur Sense Nuclears i Energèticament Sostenible

El Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear anuncia la celebració de la XXII Conferència Catalana per un Futur Sense Nuclears i Energèticament Sostenible pel proper 26 d'abril, 22è anniversari de l'accident a la C.N. de Txernòbil, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

En aquesta edició de la Conferència es presentaran propostes d'escenaris energètics lliures de combustibles fòssils i nuclears per a diferents països: EUA, Regne Unit, Alemanya, Dinamarca, Japò, França, Espanya i Catalunya.

Aquestes propostes d'escenaris han estat elaborats per científics i tècnics experts en la matèria i que, de fa anys, treballen en el camp de l'energia als seus països i internacionalment.

Serà la primera vegada a Catalunya i a l'Estat Espanyol que es reuneix aquest nombre d'experts per exposar i debatre el model energètic que va neixent i es va desenvolupant en el present segle XXI, un model per abordar l'escalfament global del planeta i l'enverinament radioactiu dels sistemes naturals, ocasionats per la crema de combustibles fòssils i la utilització de l'energia nuclear.

17 d’abril 2008

Contaminacó radioactiva a Ascó

Ascó troba més partícules radioactives a la central

Ahir va ser destituït el director de la central d'Ascó per la fuita radioactiva

La central nuclear d'Ascó va informar ahir que havia trobat més partícules radioactives a la planta. Poques hores abans, la junta directiva havia destituït el director de la central i el cap de protecció, per la fuita de la setmana passada. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) diu que analitzarà les partícules trobades ahir i que es mantindrà vigilant fins que no hi hagi material radioactiu a la planta. Però sosté que no ha trobat indicis de contaminació de persones.

La destitució del director d'Ascó

Ahir la junta directiva de la central nuclear d'Ascó va destituir el director de la central, Rafael Gasca, i el cap de protecció de la planta, Francesc Gonzàlez, en relació amb la fuita de partícules radioactives observada la setmana passada i que durava des del novembre de l'any passat. La central va anunciar el 4 d'abril proppassat que havia observat una fuita, però que era un incident menor. Però, poc després, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) situava l'incident al nivell dos de l'Escala Internacional d'Incidències Nuclears.

El CSN va obrir un expedient al titular, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellós, controlada per Endesa, i el va acusar d'haver amagat informació. La sanció que pot haver de pagar per l'incident: entre els quinze mil i els trenta milions d'euros, la decidirà el Ministeri d'Indústria espanyol, segons la gravetat estimada.

Després d'aquest avís, la central va notificar que havia fet netejar tota la instal·lació, feina que considerava prioritària i que s'havia acabat el 7 d'abril sense trobar més partícules a les zones allunyades, com les torres de refrigeració, el riu o els edificis administratius exteriors.

La central va assegurar que l'incident havia tingut una 'baixa significació radiològica', encara que havia fet servir de mètodes poc precisos per a analitzar la fuita. De fet, la segona anàlisi, més precisa, va establir que l'activitat total de les partícules abocades havia estat de 0,0023 curis, i no de 0,00001, com havia resultat de la primera.

El CSN ha disposat que les 1.300 persones que havien entrat a la central nuclear d'Ascó mentre va haver-hi fuites passin uns controls radiològics, encara que el CSN mateix estima que no hi ha perill perquè el grau de radioactivitat és inferior al considerat perillós per a la salut.

Les centrals nuclears Ascó I, Ascó II, Cofrents i Vandellòs II produeixen anualment més de 24 mil milions de quilovats/hora d'electricitat, que és tant com dir més del 70%, aproximadament, de l'energia elèctrica que es produeix al país.

Llegit a: http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2820353&p_edi=General



Etiquetes de comentaris:

Com avaluar la qualitat de les aigües de riu

Una tesi doctoral desenvolupa un sistema intel·ligent basat en la lògica difusa per avaluar la qualitat de les aigües de riu

William Andrés Ocampo és l'autor de la tesi doctoral titulada On the development of decision-making systems based on fuzzy models to assess water quality in rivers. La defensa públicament dijous, 17 d'abril a les 12 hores a la Sala de Graus de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química. Ha dirigit la tesi la professora Marta Schuhmacher, i el treball pertany al Departament d'Enginyeria Química.

Dia i hora: dijous, 17 d'abril a les 12 hores

Lloc: Sala de Graus de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química de Tarragona

Resum:

Grupo de Investigación: Análisis y Gestión Ambiental (AGA), Departament d’Enginyeria Química.

La vigilancia de la calidad de las aguas de los ríos es un aspecto de primer orden en el mejoramiento de la calidad de vida de las sociedades modernas. Para ello, se deben diseñar e implementar sistemas de gestión e indicadores medioambientales capaces de identificar los niveles de riesgo y/o peligrosidad hacia la salud de las personas y de los ecosistemas por la presencia de sustancias contaminantes en los ríos. Con estos sistemas, se facilita la toma de decisiones que conduzcan hacia la protección efectiva del medio ambiente. En esta Tesis Doctoral, se ha diseñado un sistema inteligente para evaluar la calidad de las aguas. El sistema se fundamenta en la implementación de algoritmos de inteligencia artificial que logran un mejor aprovechamiento de la información colectada por las redes de monitoreo que vigilan el estado de salud de los ríos. Este sistema utiliza diversos indicadores físicos, químicos y biológicos que permiten conocer el “estado ecológico” de las cuencas hidrográficas, de acuerdo con la premisa de la “Directiva Marco del Agua”, la cual se está implementando actualmente en el contexto Europeo.

A pesar de los grandes volúmenes de información cuantitativa que se manejan actualmente, es bien sabido que la gestión de la calidad del agua todavía obedece fuertemente a juicios subjetivos de interpretación por parte de los expertos. Por tanto, el manejo de la calidad de las aguas en términos lingüísticos permite una interpretación más sencilla tanto por los expertos como por los ciudadanos. Así, en esta Tesis se han introducido operaciones lógicas que “computan con palabras” y mejoran el análisis de los datos, produciendo indicadores auto-interpretables de calidad del agua. De esta manera, se estiman mejor los riesgos percibidos en cuanto a los diferentes usos del agua. Para ello se ha usado la lógica difusa, una potente herramienta que permite manipular adecuadamente la incertidumbre, la subjetividad y la imprecisión en sistemas complejos. Debido al gran carácter innovador de este enfoque, los resultados de la Tesis ya han sido publicados en diferentes revistas científicas del campo de las ciencias ambientales, como: Environmental Pollution, Environment International y Chemosphere.

Font informació: URV - Gabinet de Comunicació i Relacions Externes

16 d’abril 2008

Trobada pel Decreixement

Trobada pel Decreixement a l'Abadia de Sant Miquel de Cuixà

Els dies 18, 19 i 20 d'abril hi ha una trobada pel decreixement organitzada per un col.lectiu de militants ecologistes dels Països Catalans, constituit per iniciativa de l’associació "Una sola terra" i de redactors de la revista Entropia. En aquesta es vol encetar un debat sobre les conseqüències del canvi climàtic, la crisi de les enèrgies fossils, i les perspectives que ofereixen a "l’aposta del decreixement".

Descarrega't el programa

Etiquetes de comentaris:

15 d’abril 2008

IV Congreso Universidad y Cooperación

Las universidades catalanas organizan conjuntamente el IV Congreso Universidad y Cooperación que tendrá lugar en la Universitat Autònoma de Barcelona los días 12, 13 y 14 de noviembre de 2008.
El congreso ofrece un espacio de encuentro para la reflexión y el debate acerca de la cooperación para el desarrollo. El congreso está dirigido a la comunidad española universitaria, pero pretende abrir la participación a otros actores de la cooperación y a las universidades del Sur. Para esta edición del congreso se pretende centrarse en la calidad y evaluación de la cooperación universitaria al desarrollo en el marco de los nuevos compromisos, tendencias y herramientas de la práctica del desarrollo y de la cooperación para el desarrollo.
Las líneas temáticas del congreso son:

  • Concepción y práctica del desarrollo y de la cooperación para el desarrollo en el siglo XXI: la visión crítica de la universidad en el Norte y en el Sur.
  • La cooperación universitaria para el desarrollo en el marco de la nueva agenda de desarrollo y de cooperación: eficacia, eficiencia, sinergias.
  • La calidad de la CUD y la evaluación de las acciones de cooperación universitarias: buenas y malas prácticas.
  • El fomento y el reconocimiento de la investigación universitaria vinculada con el desarrollo y con la cooperación para el desarrollo desde la óptica disciplinar y, sobre todo, en un contexto multidisciplinar.
  • La educación para el desarrollo y estrategias de transversalización en los estudios.

Las personas interesadas pueden participar en el congreso de las siguientes formas:

  • Presentación de pósters y comunicaciones. El período para la presentación de un abstract es hasta el día 10 de Junio. A partir de esta fecha, y después de la evaluación del Comité Científico, se comunicará si la propuesta ha sido aprobada. En caso afirmativo, la versión definitiva de la comunicación o póster se deberá entregar hasta el día 10 de septiembre.
  • Asistencia mediante inscripción.

Para terminar, os invitamos a hacer difusión del congreso poniendo el báner del mismo en vuestra web.
Más información del congreso: http://uab.cat/congresocooperacion/

08 d’abril 2008

Crisis humanitàries a Google Maps i Google Earht

Llegit a vilaweb http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2809435

L'ONU crea un recurs per a Google per a situar al mapa les principals crisis humanitàries
L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha presentat un nou recurs per a Google Maps i Google Earht que permet de situar al mapa totes les crisis humanitàries que existeixen i les activitats que hi duen a terme les múltiples agències de l'ONU per a pal·liar-ne els efectes. El Museu de la Memòria de l'Holocaust dels EUA ja va impulsar una iniciativa similar quan va esclatar el conflicte del Darfur, ara fa un any.
L'alt comissionat adjunt per als refugiats, Craig Johnstone, diu que l'ACNUR vol servir-se de l'acceptació de Google Earth, que ja gairebé compta amb quatre-cents milions de descàrregues, per a difondre les tasques que desenvolupa a les zones en conflicte amb textos, àudios i vídeos.

Els mapes d'ACNUR a Google Earth mostren tres nivells de detall. Al primer, l'usuari pot conèixer les tres grans àrees de treball de l'agència en matèria d'ajuda a refugiats: Darfur/Txad, Irac i Colòmbia. El segon nivell ensenya més de prop la vida dels exiliats, i el tercer mostra directament el camp de refugiats.

Precedents

El Museu de la Memòria de l'Holocaust dels EUA (USHMM) va crear, ara fa un any, un recurs similar que marcava les zones del Darfur on hi havia destrosses, assassinats o agressions fetes per la milícia Janjaweed o l'exèrcit sudanès, entre d'altres grups. El govern del Sudan nega cap genocidi, però a través del Google Earth es pot accedir a fotografies, vídeos i informes detallats de poblats destruïts i de camps de refugiats que aporten un punt de vista molt diferent a l'oficial.

D'altres ONG, com WWF, The Jane Goodall Institute i Eartwatch Worldwide, també utilitzen la cartografia de Google per a mostrar les feines que desenvolupen en països en vies de desenvolupament.

Etiquetes de comentaris:

La sequera i la nova cultura de l'aigua

L'Assamblea d'Entitats Ecologistes de Catalunya diu: http://www.pangea.org/aeec/

La situació actual de manca d’aigua no respon únicament a una situació anòmala de manca de pluges, escenari recurrent en la climatologia de la Mediterrània Occidental, per una banda, o dels baixos nivells de reserves als pantans, per una altra, sinó que és laconseqüència directa d’una mala planificació dels recursos hídrics i una gestió de l’aigua favorable al malbaratament per part de determinades activitats econòmiques.

Amb aquestes males pràctiques es creen desequilibris no desitjats entre els recursos disponibles i una oferta d’aigua excessiva per una demanda ajustada als usos reals i més sostenible.
La ciutadania està donant una lliçó magistral als responsables polítics d’aquest país, reduint el consum domèstic fins a valors veritablement decreixents i dignes d’elogi.
S’està demostrant que l’estalvi d’aigua a les llars està tocant fons en molts municipis, i no pot ser la pedra angular de la gestió de l’aigua. Per tant és obvi pensar que la mala planificació del recurs i dels seus usos ha d’implicar per força canvis estructurals ensectors que han fet i fan un ús excessiu, i sovint un abús, d’un recurs cada cop més escàs amb l’esdeveniment del Canvi Climàtic i el fenomen de la desertització. Aquests sectors que han vist com el seu creixement econòmic no tenia fre, i que han disposat d’aigua “a doll” durant dècades, sobretot per un excés d’oferta, hauran de reflexionar sobre la sostenibilitat del model actual i les conseqüències immediates que ja afecten al conjunt de tota la població. Ens referim, òbviament, als sectors de l’agricultura, la construcció, la indústria i el turisme.
Si alguns d’aquests sectors haguessin negociat de forma decidida millors convenis estructurals i de planificació, amb reciprocitat amb les administracions, s’haurien assolit estalvis d’aigua molt importants, que haurien demorat escenaris de pretesa sequera com el que es presenta i donarien marge per adobar infraestructures ineficients com sistemes de regatge actualment obsolets i moltes xarxes d’abastament, per posar dos exemples.
Les entitats que conformem Ecologistes de Catalunya portem dècades advertint dels abusos comesos en les captacions d’aigua per a regadius, indústries, pistes d’esquí, camps de golf, urbanitzacions, i complexes lúdics. Tanmateix, també portem dècades sense ser escoltats per la classe política, de la qual alguns dels seus membres, amb una certa i persistent amnèsia, s’arrengleraven en les idees de la sostenibilitat i control eficient dels recursos, ni pels grups empresarials que han hipotecat totalment aquesta opció de futur sostenible, transformant l’escenari en una necessitat de decreixement.
Alguna cosa ha de canviar en aquest paradigma per anar a un model digne en la gestió de l’aigua, més enllà de “polítiques d’emergència” transvassistes, alguns encoberts com el transport d’aigua en vaixells, i d’altres totalment descoberts i flagrants, com els antics transvasaments de l’Ebre i del Ter, o com els “potencials” transvasaments del Segre, el Roine, o la interconnexió CAT-ATLL, objectius que persegueixen seguir augmentant el negoci de l’oferta i la neutralització de la Nova Cultura de l’Aigua que predica l’actual Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea.
Pretendre resoldre el problema de manca d’aigua de la regió metropolitana de Barcelona aportant aigua de l’exterior és d’una autentica miopia política i desqualifica el govern com a gestors irresponsables. A més del malbaratament, el problema és l’elevadaconcentració urbanística i industrial de la pròpia regió metropolitana, que concentra en una superfície de 3236 km2 el 10% del país (la xifra desproporcionada d'uns 5’5 milions de persones, el 80% de la població de Catalunya, més o menys la mateixa proporció de les superfícies industrials del país).
Davant d’aquesta situació l’única solució passa no només per parar el creixement descontrolat de la regió metropolitana, sinó també començant per aplicar criteris de decreixement, amb mesures que afavoreixin l’ordenació i distribució equitativa en el territori de les activitats productives com de la població que hi viu associada. El que considerem que s’amaga al darrere de tot és la defensa cega i perversa per part de l’actual govern de la Generalitat dels interessos mercantilistes del poder econòmic, que entre altres controlen la distribució de l’aigua. Això és el que pesa i decideix.
Ja són moltes les veus que s’han alçat en contra de les mesures transvassistes del govern català, algunes des del més pur vessant polític, altres des de la perspectiva territorial, i altres des de la més respectable neutralitat. Ecologistes de Catalunya vol manifestar,des de la tasca de defensa del territori que hi fan les entitats més representatives de l’ecologisme català, la seva rotunda oposició a qualsevol projecte de transvasament d’aigua a les conques catalanes, ja sigui per transport, connexió o “captació”.
En aquest sentit, davant de les intencions del Govern de la Generalitat de començar al mes d’abril les obres a la capçalera del Segre per realitzar el transvasament d’aigua del riu Segre des de la Cerdanya, conca alta del riu Segre, cap al Llobregat, amb destinacióa la regió metropolitana de Barcelona, considerem que:
- l’esmentada acció suposaria una autentica transgressió de les normes legals bàsiques que regulen l’estat de dret i democràtic.
- Amb aquest pla de govern s’anul·larien tots els processos previstos d’informació, transparència i participació pública, actuant unilateralment i per decret, amb el pur estil de les declaracions d’estat de excepció propi dels governs totalitaris, i vulnerant innumerables normatives catalanes, espanyoles i directives europees.
- el projecte de transvasament té unes exigències legals a acomplir, com són la redacció d’un projecte, amb el seu tràmit d’avaluació d’impacte ambiental i social previst en la normativa vigent, i la corresponent informació i participació publica, que no es pot anular per existir altres alternatives possibles.
- legislativament és del tot imprescindible la tramitació al congrés dels diputats i l’aprovació del Ministeri de Medi Ambient mitjançant decret llei. També hauria de requerir l’aprovació del parlament català, i del consell de l’aigua de la conca del Ebre.
Des d'Ecologistes de Catalunya presentarem davant de la fiscalia de medi ambient una denúncia per presumptes delictes de prevaricació, contra el medi ambient i d’abús de poder per part de govern de la Generalitat.
I més enllà de la situació actual de sequera i de posicionaments i contradiccions, el secretisme, l'opacitat, i els desmentits dels representants del govern, Ecologistes de Catalunya DEMANA:
- La recuperació de tots i cadascun dels aqüífers de Catalunya que actualment no són aprofitables per a ús de boca per problemes de contaminació, ja sigui per nitrats, clorurs, sulfats, trihalometans, o qualsevol altre contaminant. Cal recordar que amb noves tecnologies com l’electrodiàlisi o l'òsmosi inversa, per citar alguns exemples, ja fa anys aquests recursos son perfectament recuperables i amb costos associats comparables o fins i tot més econòmics que els transvasaments.
- La recuperació progressiva dels cabals mínims de manteniment a tots els rius catalans, d’acord amb allò que es disposa al Pla Sectorial de Cabals de Manteniment i la Directiva Marc de l’Aigua, mitjançant el tancament immediat de totes les minicentrals, per escenaris considerats crítics, així com la progressiva amortització de les concessions administratives d’aquestes activitats, per tal de recuperar l’estat més natural possible dels nostres rius, amb uns cabals circulants d’acord amb la nostra climatologia.
- La recuperació dels boscos de ribera exclusivament amb espècies autòctones i la seva fauna associada, per a mantenir la qualitat dels ecosistemes de rius i rieres nets i saludables
- El retorn progressiu dels transvasaments del Ter i de l’Ebre, en un horitzó proper, acompanyat de l’augment dels recursos propis dels aqüífers locals al Camp de Tarragona i a les conques del Llobregat, Besòs i Pla de Barcelona, on actualment es dóna una saturació en molts punts, havent-se d'efectuar bombaments d’importants quantitats d’aigües freàtiques al sistema de clavegueram, i de retruc diluint de forma ineficient la càrrega contaminant de les aigües residuals que van a parar a les EDAR’s dels sistemes de sanejament.
- L’aplicació de mesures fiscals i sancions contundents en aquells sectors econòmics que fan un ús insostenible de l’aigua.
- La imposició de responsabilitats penals als causants de contaminació fluvial o edàfica per abocaments il·legals o negligència de les Administracions en el seu control i vigilància, i de retruc als funcionaris que amb coneixement reiterat d’incompliments administratius no ho denunciïn a la Fiscalia de Medi Ambient del TSJC.
- La creació de normatives i ajuts per impulsar els sistemes de captació de pluvials, xarxes separatives, mecanismes d’estalvi i eficiència, regeneració d’aigües grises, a nivell urbà. Cal recordar que cada dia s’aboquen al mar, a la costa central de Catalunya, més d’un milió de metres cúbics d’aigües regenerades, que amb una adequada inversió en tractaments d’afinatge es podrien recuperar i reutilitzar, alliberant cabals d’aigües potables actualment utilitzades per serveis de reg i neteja de la via pública dels municipis.
- La recuperació de zones on havien existit aiguamolls naturals i la creació de nous, de zones de laminació i llacunatge en aquells cursos fluvials, ja siguin temporals o permanents, que permetin la recàrrega dels aqüífers o l’emmagatzematge temporal d’aigua en àrees rurals, naturals o naturalitzades.
- La creació de figures de protecció del territori en aquelles àrees naturals o rurals que serveixin com a punt de recàrrega òptima de l’aqüífer (Zones Prioritàries de Recàrrega).
- L’obligació d’instal·lar sistemes de depuració en cicle tancat per a tot tipus d’activitats industrials que facin servir sistemes de refrigeració basats en l’evaporació i condensació d’aigua.
- Establir l'obligació d’eliminar els sistemes de mesura d’aigües potables per aforament en l’abastament en baixa domiciliària, que encara es detecten en molts municipis.
- Exigir transparència màxima, i publicació de les dades actualitzades, en quant als percentatges de pèrdues en les xarxes d’abastament, tant d'alta com de baixa, i responsabilitzant als seus gestors, tant públics com privats, d’aquestes pèrdues tot i els episodis de sequera, per mala gestió i deficiències en el seu manteniment.
- La reducció dràstica en les concessions a determinades activitats econòmiques que no són prioritàries i que fan un abús del recurs (camps de golf, pistes d’esquí, urbanitzacions de luxe).
- La moratòria extensiva a tot el territori català de nous regadius allà on no existeixi la disponibilitat del recurs (s’entén que per a ser disponible, el recurs s’ha de trobar en el propi àmbit local i no a centenars de quilòmetres).
- La moratòria extensiva a tot el territori català de nous embassaments d’origen artificial, així com dels existents al sistema Ter - Llobregat que disposin de centrals hidroelèctriques associades, on cal un màxim control per part de les administracions de desembassaments atípics que posteriorment tendeixen a crear escenaris de manca d’aigua, com va passar en l’anomenada “sequera” preolímpica.
- Incorporació a la política de planejament urbanístic de mesures de racionalitat en l'oferta i la demanda, internalització de costos de subministrament i tractament.
- Les bones pràctiques i el control de la capacitat màxima dels embassaments, respectant el marge de seguretat per avingudes, en quan la presència de sediments que minven la capacitat disponible d’aquestes infraestructures.
- Finalment recordar que potser ja hem depassat la línia dels límits de creixement i que la intel·ligència soluciona molts problemes, però que la saviesa els evita.

AQUESTA ÉS LA NOVA CULTURA DE L’AIGUA QUE NOSALTRES DEFENSEM

Etiquetes de comentaris:

07 d’abril 2008

Contaminació radioactiva d'Ascó

El CSN envia experts a Ascó per a investigar la fuita de partícules radioactives

L'organització ecologista Greenpeace ha denunciat aquest divendres que "s'han detectat nivells importants de contaminació radioactiva (almenys cinc Curis) per partícules de cobalt, manganès i altres elements", a l'exterior de la central nuclear d'Ascó. La contaminació radioactiva s'ha detectat en tancats, teulades i "moltes altres zones de la instal·lació nuclear, i no s'exclou que s'hagi estès més enllà, a causa del vent i a les condicions meteorològiques", assegura Greenpeace. El Consell de Seguretat Nuclear, per la seva banda, no nega la presència de material radioactiu però assegura que està molt per sota dels límits establerts.
L'organització considera que la presència de partícules radioactives a l'exterior de la central pot haver estat causada per una fuita de material radioactiva a causa d'una fallada en algun dels processos de la depuració i filtrat de l'aigua summament radioactiva (que ha passat pel nucli del reactor) durant la passada recàrrega de combustible, a l'octubre de 2007. Greenpeace diu que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, titular de la central, "ja era coneixedora del problema des de fa temps".

"Si l'accident es va produir fa mesos, això implicaria un fracàs rotund del Pla de Vigilància Radioactiva (PVRA) de la central nuclear d'Ascó i de la Xarxa de Vigilància Radioactiva Ambiental (REVIRA) del Consell de Seguretat Nuclear", diu Greenpeace, que demana "explicacions urgents i detallades" al Centre de Seguretat Nuclear.


Per sota dels límits
El Consell de Seguretat Nuclear, per la seva banda, diu que els nivells detectats es troben per sota dels límits establerts. La central nuclear va posar els fets en coneixement del CSN aquest divendres, després que es trobessin partícules radioactives en la unitat I, en la terrassa dels edificis de combustible, auxiliar, de control, de turbines, així com a les zones properes. El Consell ha desplaçat a Ascó un equip d'investigadors.


La central està retirant les partícules a mesura que les localitza, a l'hora que ha incrementat la vigilància interna i fa recerques a les zones exteriors en la direcció dels vents dominants. La planta considera que la hipòtesi més probable és que les partícules procedeixin del sistema d'extracció i filtració d'aire de l'edifici de combustible. Aquest sistema va resultar contaminat al passat novembre, durant les operacions de neteja posteriors a la recàrrega de combustible de la unitat I.


La direcció d'Ascó I diu que, tenint en compte la radioactivitat total de les partícules trobades, la quantitat que va sortir de la planta deuria ser molt reduïda i que, fins i tot en les condicions més desfavorables, provocaria dosis molt per sota dels límits legals establers.

Llegit a : La malla.net

Greenpeace EspañaEncontrados niveles importantes de contaminación radiactiva por Cobalto en los tejados, vallados y otras partes de la instalación nuclear. El accidente, que parece haberse producido hace meses, implica un fracaso rotundo del Plan de Vigilancia Radiactiva (PVRA) de la central y de la Red de Vigilancia Radiactiva Ambiental (REVIRA) del CSN.

Greenpeace ha podido conocer hoy que se han detectado niveles importantes de contaminación radiactiva (al menos 5 Curios) por partículas de cobalto, manganeso y otros elementos, en el exterior de la central nuclear de Ascó, en
Tarragona.

La contaminación radiactiva se ha encontrado de momento en vallados, tejados y muchas otras zonas de la instalación nuclear, y no se excluye que se haya extendido más allá, debido al viento y a las condiciones meteorológicas.

Según la información de que dispone Greenpeace, el accidente puede haberse debido a una fuga de ese material radiactivo debido a un fallo en alguno de los procesos de la depuración y filtrado del agua sumamente radiactiva (que ha pasado por el núcleo del reactor) durante la pasada recarga de combustible (de octubre de 2007). Por ello, según parece, el titular (Asociación Nuclear Ascó-Vandellós, ANAV) ya era conocedor del problema desde hace tiempo.

De ser así, como parece, que el accidente se produjo hace meses, ello implica un fracaso rotundo del Plan de Vigilancia Radiactiva (PVRA) de la central nuclear de Ascó y de la Red de Vigilancia Radiactiva Ambiental (REVIRA) del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN).

Greenpeace pide explicaciones urgentes y detalladas al CSN, entre otras, sobre las siguientes cuestiones:

* ¿Cómo y cuándo se produjo el accidente?

* ¿Desde cuándo lo sabe el titular (ANAV) y desde cuándo el CSN?

* ¿Por qué ha fallado la REVIRA y el PVRA?

* ¿Hasta dónde se ha extendido la radiactividad?

Etiquetes de comentaris: