Con-Ciencia Sostenible

Desarrollo Sostenible? Tecnologías y Sostenibilidad? Ciudad sostenible y pobreza? Progreso y Cultura? Economía global y Derechos humanos? Ética y globalización? Comentemos...

17 d’abril 2008

Contaminacó radioactiva a Ascó

Ascó troba més partícules radioactives a la central

Ahir va ser destituït el director de la central d'Ascó per la fuita radioactiva

La central nuclear d'Ascó va informar ahir que havia trobat més partícules radioactives a la planta. Poques hores abans, la junta directiva havia destituït el director de la central i el cap de protecció, per la fuita de la setmana passada. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) diu que analitzarà les partícules trobades ahir i que es mantindrà vigilant fins que no hi hagi material radioactiu a la planta. Però sosté que no ha trobat indicis de contaminació de persones.

La destitució del director d'Ascó

Ahir la junta directiva de la central nuclear d'Ascó va destituir el director de la central, Rafael Gasca, i el cap de protecció de la planta, Francesc Gonzàlez, en relació amb la fuita de partícules radioactives observada la setmana passada i que durava des del novembre de l'any passat. La central va anunciar el 4 d'abril proppassat que havia observat una fuita, però que era un incident menor. Però, poc després, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) situava l'incident al nivell dos de l'Escala Internacional d'Incidències Nuclears.

El CSN va obrir un expedient al titular, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellós, controlada per Endesa, i el va acusar d'haver amagat informació. La sanció que pot haver de pagar per l'incident: entre els quinze mil i els trenta milions d'euros, la decidirà el Ministeri d'Indústria espanyol, segons la gravetat estimada.

Després d'aquest avís, la central va notificar que havia fet netejar tota la instal·lació, feina que considerava prioritària i que s'havia acabat el 7 d'abril sense trobar més partícules a les zones allunyades, com les torres de refrigeració, el riu o els edificis administratius exteriors.

La central va assegurar que l'incident havia tingut una 'baixa significació radiològica', encara que havia fet servir de mètodes poc precisos per a analitzar la fuita. De fet, la segona anàlisi, més precisa, va establir que l'activitat total de les partícules abocades havia estat de 0,0023 curis, i no de 0,00001, com havia resultat de la primera.

El CSN ha disposat que les 1.300 persones que havien entrat a la central nuclear d'Ascó mentre va haver-hi fuites passin uns controls radiològics, encara que el CSN mateix estima que no hi ha perill perquè el grau de radioactivitat és inferior al considerat perillós per a la salut.

Les centrals nuclears Ascó I, Ascó II, Cofrents i Vandellòs II produeixen anualment més de 24 mil milions de quilovats/hora d'electricitat, que és tant com dir més del 70%, aproximadament, de l'energia elèctrica que es produeix al país.

Llegit a: http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2820353&p_edi=General



Etiquetes de comentaris: