Con-Ciencia Sostenible

Desarrollo Sostenible? Tecnologías y Sostenibilidad? Ciudad sostenible y pobreza? Progreso y Cultura? Economía global y Derechos humanos? Ética y globalización? Comentemos...

28 de novembre 2005

Eficiència energètica en edificis públics

El butlletí 26 Territori i Ciutat de la Oficina tècnica de Cooperació de la Diputació de Barcelona està dedicat a l'Eficiència energètica en edificis públics:

http://www.diba.es/otc/butlleti.asp

18 de novembre 2005

Belleza en el bosque

Un paseo virtual por los bosques más bellos del Planeta

http://www.forests-forever.com

17 de novembre 2005

Contaminación química

http://www.greenpeace.org/espana/news/greenpeace-recuerda-a-montilla

Actualmente sufrimos una crisis química que está provocando serios problemas en el medio ambiente y en la salud. La dispersión generalizada de tóxicos hace que estemos constantemente expuestos a estas sustancias y nuestros organismos estén contaminados. Esto ha provocado, por ejemplo, un incremento de ciertas enfermedades relacionadas con el sistema inmunológico y reproductor (cánceres, asma, alergias...).

La Unión Europea ha decidido tomar cartas en el asunto con el desarrollo del reglamento REACH (Registro, Evaluación y Autorización de Sustancias Químicas) que establecerá la política europea sobre sustancias químicas. El texto inicial de REACH aseguraba la protección frente a los tóxicos con el llamado principio de sustitución, que obliga a sustituir las sustancias peligrosas (clasificadas como “extremadamente preocupantes”) por alternativas más seguras siempre que sea posible.

La presión de la industria química ha desvirtuado el texto y el borrador actual permite usar sustancias cancerígenas, mutagénicas, tóxicas para la reproducción o disruptores endocrinos aunque haya alternativas más seguras disponibles. Además, se han rebajado tanto los requisitos de información para registrar una sustancia que seguiremos sin datos suficientes para conocer la peligrosidad de decenas de miles de sustancias.

“A estas alturas es evidente que José Montilla da más crédito a la Federación de la Industria Química, FEIQUE, que a los otros ministerios involucrados en el debate REACH. El liderazgo de Montilla ha hecho que la postura del Gobierno deje de lado la protección de los intereses públicos que defienden los ministerios de Sanidad, Medio Ambiente y Trabajo”, ha declarado Sara del Río, responsable de la campaña de Tóxicos de Greenpeace.

El Ministerio de Industria, Turismo y Comercio está paralizando, a través de su liderazgo en el Grupo Interministerial sobre REACH, el desarrollo de un reglamento de químicos respetuoso con la salud y el medio ambiente. De hecho, se ha aliado con los Gobiernos más conservadores de Europa para boicotear el avance de esta legislación. El último movimiento de quienes intentan acabar con REACH se produjo el pasado viernes, cuando provocaron un retraso en el acuerdo político entre los Estados miembros. Esta decisión es un duro golpe al proceso de aprobación de REACH, ya que si no se llega a un acuerdo político antes del 31 de diciembre, podría retrasarse muchos meses porque Austria ha anunciado ya que este reglamento no será prioritario durante su presidencia.

“Es muy urgente una legislación que evite que vivamos expuestos a un cóctel químico y que obligue a la industria a producir de forma limpia y segura. Este Gobierno no sólo está luchando en contra de una legislación que nos proteja a todos, pretende que la industria química no tenga que asumir su responsabilidad ante la contaminación que provoca en nuestro cuerpos y en el medio ambiente”, añadió del Río.

Greenpeace

14 de novembre 2005

3 años del Prestige, Nunca Mais

13 de noviembre 2002

El petrolero Prestige, cargado con 77.000 toneladas de fuel, según cifras oficiales, sufre una vía de agua a 28 millas del Cabo Fisterra y navega a la deriva.

16-17 de noviembre 2002

El fuel llega a la costa gallega, contaminando 150 kilómetros de litoral. Camariñas, Corme, Laxe, Baldaio, Malpica, Roncudo y Cabo Touriñán son las zonas más afectadas por el vertido. Mientras, Manuel Fraga y los conselleiros de Medio Ambiente y Obras Públicas, Carlos del Álamo y Xosé Cuíña, estaban de cacería en Aranjuez.

19 de diciembre 2002

El Prestige se parte en dos y luego se hunde a unas 133 millas de las Illas Cíes.
http://www.plataformanuncamais.org/

http://www.ecologistasenaccion.org/article.php3?id_article=1042

http://www.librodenotas.com/mt/prestige.html

10 de novembre 2005

Pressupostos alternatius

www.prouinvestigaciomilitar.org

El Govern augmenta la despesa de R+D militar en un 27%
La Fundació per la Pau i la Campanya “Per la pau: prou investigació militar!”
presenten el seu Informe sobre els Pressupostos del 2006
La despesa pública per a R+D en programes militars, que duia diversos anys estabilitzada al voltant
dels 1.330 milions d’euros, augmentarà un 27% el proper any, segons assenyala l’”Informe 2006
sobre els Pressupostos per a R+D civil i militar a l’Estat espanyol” elaborat per la Fundació per la
Pau en el marc de la Campanya “Per la pau: prou investigació militar!”. Així, la recerca militar és una
de les grans beneficiàries de l’augment, tant publicitat pel govern, d’inversió en R+D.
Els diners que l’Estat espanyol dedicarà a recerca militar el 2006 (1.684 milions d’euros) suposen el
26% de la despesa total en R+D, i s’obté sumant el pressupost d’investigació centralitzat des del
Ministeri de Defensa amb els avançaments que facilita el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, per
al disseny i construcció de nou tipus diferents d’armament, segons apareix al projecte de
Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) presentat pel govern per al 2006.
El pressupost per a recerca militar suposa unes 3 vegades més que el dedicat a recerca científica
bàsica, font principal del finançament de les universitats i el CSIC; 26 vegades més que el dedicat a
recerca agrària i 34 vegades més que el dedicat a recerca oceanogràfica i pesquera. Cinc empreses
vinculades a la indústria militar (EADS-CASA, General Dynamics, SENER, Navantia i ITP)
s’emporten un pressupost que duplica àmpliament el que reben en conjunt totes les universitats i el
CSIC per a R+D civil. I, per exemple, només una d’aquestes -General Dynamics, que és una de les
principals proveïdores del Pentàgon– rebrà de l’Estat espanyol, per al desenvolupament de dos tipus
de carros de combat, més diners que el destinat a tota la recerca sanitària.

08 de novembre 2005

La marginació és insostenible

http://cyber.law.harvard.edu/globalvoices

Article original publicat per Sokari Ekine a Global Voices. Traducció de VilaWeb.


Mourt pour rien'. Morir per res a París

Membres de la comunitat africana de París hi causen tot d’incidents des de fa nits. Aquests incidents varen començar arran de la mort de dos joves d'origen africà, Bouna Traore, de quinze anys, i Zyed Benna, de disset. Tots dos varen morir electrocutats en una subestació elèctrica de Clichy-sous-Bois, quan fugien de la policia. Un tercer jove, que va poder evitar la mort, ha explicat que corrien perquè havien anat a parar prop d'un lloc, on s'havia comès un delicte, quan la policia hi arribava. La policia nega tota relació amb la mort dels dos joves. Cal fer notar que cap d’aquests nois no era immigrant. Els seus avis i pares, potser sí. Però tots dos havien nascut a França i tenien ciutadania francesa. El fet de qualificar-los constantment de 'immigrants' és un disbarat que no fa sinó reforçar-ne l'exclusió de la societat francesa majoritària.

Aquests dos joves no tenien cap antecedent policíac, ni eren seguits per la policia. Aleshores per què corrien?. A Indymedia París, Laurent Levy hi dóna una resposta raonable: és notori el racisme de la policia francesa. Sabien que si els aturaven i identificaven els esperaven unes quantes hores a comissaria, on serien objecte d'humiliacions. Era tard i volien arribar a casa, així que es van posar a córrer per evitar-se, això es pensaven, un incident. Levy també es demana com és que el ministre de l'Interior, Nicolas Sarkozy, pot haver dit que el drama va passar després de la comissió d'un delicte en els qual hi havia involucrats ‘joves com ells’. És a dir, africans o àrabs.

Després de la mort d’aquests joves hi va haver dos dies seguits d'incidents. Dissabte membres de la comunitat varen organitzar una marxa silenciosa en memòria seva. I a la tarda un grup d'uns 150 joves d'origen africà es van reunir amb l'alcalde per parlar dels fets ocorreguts. L'alcalde va fer un balanç de les pèrdues degudes als incidents, però no va dir ni una paraula de l'actitud de la policia. Els joves en varen sortir molt crispats i enfadats amb la policia, la repressió, el llenguatge dur i abusiu contra les seves famílies. La policia va arribar aleshores vestida d'antiavalots i va ordenar al germà d'un dels morts que se n’anés immediatament cap a casa. Encara no havia fet tres passes, que els policies varen començar a disparar pilotes de goma i gasos. No se sap com, però, algunes de les granades lacrimògines tirades per la policia varen caure a la mesquita on hi havia famílies resant. El pànic va ser considerable, amb l'edifici ple de fum i amb gent corrent en totes les direccions. Aquest atac va tornar a desencadenar els incidents, però ara estesos a tot l’hexàgon.

Segons Tarik Ramadan, un dels dirigents liberals musulmans europeus més prestigiosos, 'hi ha un comportament molt agressiu, insultant, contra joves que viuen en aquest barri. Vivim en aquest estat, però no sabem si és realment un estat de dret' (Libération).

Els incidents han recordat a molts els dels anys vuitanta a les ciutats dormitori angleses. Allí, joves d'origen africà es varen oposar violentament a la policia, després de la detenció de dos joves negres. Les raons eren les mateixes allí que aquí: mal sistema educatiu, manca d'oportunitats laborals, condicions lamentables d'habitatge, exclusió del procés polític normal, perquè no tenen representació ni al govern ni a la policia, racisme institucionalitzat, una policia racista que provoca constantment els joves d'origen africà o àrab i la criminalització de dur vel.

El blocaire senegalès SEMEtt ou l'étincelle noire explica com se senten avui les minories a l'estat francès: 'França esdevé cada dia menys atractiva per culpa de l'augment del racisme, el nacionalisme i la xenofòbia. El maltractament dels africans i de les altres minories, en general, igual que els incendis als edificis i les expulsions són, des del nostre punt de vista, violacions dels drets humans. Per això considerem el cop d'estat del Front Nacional de les darreres eleccions com un indici de l'explosió social soterrada que espera França'.

En unes altres paraules, si maltractes la gent i hi lligues aquest fet amb la popularitat de Le Pen, passa això que passa a París i a les altres ciutats: que la gent esclata.

Però la reacció del govern ha estat de reforçar encara més el control de la policia, facilitant-li fins i tot l'ús de les armes. Un vídeo publicat a Afrik.com mostra policies de paisà disparant contra civils als carrers de París. L’obstinació a no voler reconèixer la degradació social i econòmica de les minories és una prova clara del fracàs francès a l'hora d'endreçar les relacions racials. I el ministre de l'Interior, Nicolas Sarkozy, no ha fet sinó complicar les coses tractant de ‘racaille’ aquesta jovenalla: 'Vous en avez, assez, hein! Vous en avez assez de cette bande de racaille. On va vous en débarrasser'. (Ja n’esteu tips, oi? Ja n’esteu tips, d'aquesta púrria? Doncs ja us la traurem de sobre.) Netlex hi afegeix que, usant el llenguatge habitual de l'extrema dreta, el ministre juga a fer de 'bomber piròman'.

Un aspecte interessant de la blocosfera i dels mitjans de comunicació és que ara es parla de 'terroristes', 'islamistes' i 'fonamentalistes'. Per exemple, Expatica AndrewSullivan.com, afirma, després de llegir un article del New York Post: 'som en una guerra que confronta fonamentalisme i secularitat, i Chirac ha descobert que aquesta confrontació no es pot atenuar’.

Palemttp Pundit també fa referència als 'terroristes' i a ‘l'islam', un llenguatge inflamatori que ens allunya de l'anàlisi dels fets reals i que contribueix a marginar encara més les comunitats d'origen africà i àrab. Amb tot això, no podem estar-nos de demanar qui és el beneficiari de la difusió d’aquesta mena d'opinions, quan la realitat és que els caps religiosos fan un gran esforç per deturar la violència i calmar la situació.

En contraposició, la blocosfera magribina, amb l’excepció de The Moor next door, es manté sorprenentment tranquil·la. Per quin motiu?

Hi ha qui afirma que res no justifica els incidents i el vandalisme. Això sempre es pot dir, és clar, però no serveix de gaire res, quan els incidents són un fet i hi ha raons que els expliquen. Allò que passa avui a França fa trenta anys que es cova, i la gent que ha de suportar contínuamen el racisme i la marginalització acaba rebel·lant-se, tard o d’hora. Aquests incidents no passen pas perquè sí, gratuïament. I França hauria de mirar-se’ls de cara, tant aquests incidents com la realitat que amaguen, si no vol acabar enfonsant-se, juntament amb Europa, en una violència encara més grossa mentre les comunitats no paren de contraposar-se, i com més va, més.

07 de novembre 2005

Informe de Sostenibilidad España 2005

En la web del Observatorio de Sostenibilidad de España podeis encontrar el resumen del informe 2005:

http://www.sostenibilidad-es.org