Revolució ètica amb TICs
Llegit a lamalla.net
El ministre de Cultura del Brasil, el cantautor Gilberto Gil, ha realitzat una encesa defensa de l’ètica hacker i del programari lliure en la sessió d’obertura de l’Internet Global Congress (IGC), aquest dilluns al migdia a Barcelona.
Gil, que s’ha autoqualificat com a “defensor, practicant i usuari del programari lliure”, ha defensat una concepció de les noves tecnologies com a via per a la “revolució social”, com a “un punt de partida per a un moviment llibertari de contracultura” i com a mitjà per fer un món més solidari i just”.
“Creativitat, experimentació, interès per les accions transformadores, l’aventura i l’ossadia”, així com una sòlida consciència social són els valors que Gil relaciona amb l’ètica hacker (no confondre amb els crackers) i que, segons ha explicat, guiaran el seu mandat fins al final del Govern de Lula da Silva. “No és un moviment anti, sinó un moviment pro”, ha puntualitzat.
En un discurs en portuguès, Gil s’ha declarat “defensor, practicant i usuari del programari lliure”, al que considera una eina clau per a la transformació social d’un món “on conviuen el segle XIX i el XXI”. Una transformació que ha de canviar “el pensament i la manera de fer humanes”, i que ha de conduir a una “democratització del coneixement “ i a una societat “més transparent i ètica”.“El que ara tenim és el punt de partida d’un moviment llibertari de contracultura”, i en el que iniciatives com el propi programari lliure o el sistema de llicències Creative Commons han de jugar un paper decisiu. Sobre aquesta darrera, ha dit que “obre noves vies a la cultura”, on els creadors “ja no estan atrapats per l’ortodòxia analògica revolucionària”.
Així ho ha entès, ha explicat, l’actual Executiu brasiler, que ha dut a terme diverses iniciatives per a l’accés de la població a les noves tecnologies, entre elles telecentres, foment de la banda ampla o suport al projecte d’ordinador de baix cost impulsat per Nicholas Negroponte i el prestigiós Massachussets Institute of Technology (MIT).
Revolució ètica
Una de les pedres angulars del projecte brasiler és el procés d‘introducció del programari lliure a l’Administració i a la societat en general, un programari que permet “autonomia tecnològica, compartir coneixement i reduir la bretxa digital”.
Tot plegat per contribuir a un model social que es basi en valors com “el multilateralisme, la democràcia i la transparència”.“Hi ha vàries Revolucions Franceses per fer al planeta”, ha assegurat el ministre, en referència a un món que ara mateix viu “entre allò analògic i allò digital”, amb “tecnologies del segle XXI a comunitats que encara viure al segle XIX”: I les noves tecnologies poden ajudar a fer la “revolució ètica” que el món necessita, segons Gil.
Gilberto Gil ha posat l’accent en el terme glocal per explicar la seva visió del futur, que ha de passar per la interconnexió (global) però també per la diferència (local), en un moviment on les noves tecnologies són els instruments que donen veu i cohesionen les iniciatives populars.
Gil porta diversos dies a Catalunya explicant les iniciatives del seu ministeri en el foment del programari lliure i d’una concepció de les noves tecnologies que no respon al discurs oficial d’un alt càrrec de l’administració.
0 comentari/s:
Publica un comentari a l'entrada
<< PÃ gina principal