Con-Ciencia Sostenible

Desarrollo Sostenible? Tecnologías y Sostenibilidad? Ciudad sostenible y pobreza? Progreso y Cultura? Economía global y Derechos humanos? Ética y globalización? Comentemos...

03 de gener 2006

Fractura digital a les associacions de veïns

Les associacions de veïns del Principat no treuen profit dels avantatges de les noves tecnologies en la seva tasca. Aquest és el diagnòstic d'un estudi fet pel Grup de Recerca i Estratègies de les Telecomunicacions (NeTS) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), encarregat per la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC). Blanca Gómez, gerent de la CONFAVC, afirma que 'no és un resultat positiu', tot i que no els ha sorprès.

Ara fa dos anys la CONFAVC va engegar una intranet perquè associacions i federacions poguessin treballar en xarxa i ser més eficients en la seva feina, però al cap d'un temps van detectar que les associacions en feien molt poc ús. Miquel Oliver, coordinador de l'estudi, ha explicat a VilaWeb que 'el problema més important que hem detectat és el poc valor afegit que els membres de les associacions veïnals veuen en les noves tecnologies, malgrat que normalment tenen els recursos necessaris'.

L'estudi, iniciat a principis d'octubre, s'ha basat en una mostra del 10% de les associacions de veïns i del 33% de les federacions (associacions agrupades per territori). En una primera fase, s'han analitzat els recursos tecnològics amb què compten les associacions i s'ha detectat una 'fractura geogràfica', és a dir, les associacions més allunyades de l'àrea metropolitana de Barcelona no tenen tants mitjans com les dels nuclis urbans.
Quant al perfil dels usuaris, la majoria tenen estudis secundaris i la mitjana d'edat és entre els quaranta i els quaranta-cinc anys. Un altre punt detectat és que, com més edat tenen els usuaris, menys utilitzen les TIC, 'perquè no en veuen la necessitat', ha explicat Blanca Gómez a VilaWeb. En canvi, l'ús de la xarxa és més elevat en els usuaris més joves.

Finalment, conclou que existeix una 'fractura digital entre les agrupacions veïnals' especialment accentuada en les poblacions perifèriques. Així, una part important de les associacions s'ha quedat al marge de l'ús de les TIC per motius 'econòmics, demogràfics, geogràfics i formatius'.

Per canviar la situació, la CONFAVC prendrà mesures que inclourà en el Pla Estratègic 2006-2009 i que aprovarà en els pròxims dies. Gómez ha avançat a VilaWeb que una de les solucions pot ser 'crear la necessitat d'utilitzar la intranet de la confederació' i, també, fer entrar gent jove a les associacions de veïns. (Noticia apareguda a Vilaweb 03/01/06)

1 comentari/s:

de gener 03, 2006, Blogger aceinthehole21 comenta...

I've only found a few blogs I like, yours, and this one http://electricaltech.blogspot.com/

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Pàgina principal